Standardutveckling · SIS/TK 584

Professionella diskmaskiner för storkök, hygienkrav/provning

På restauranger, storkök, inom servicehandeln och på andra serveringsställen används ofta professionella diskmaskiner för diskning av diskgods och beredningskärl. Det finns diskmaskiner i en mängd olika utföranden och märken på den europeiska marknaden. Idag saknas gemensamma europeiska standarder som specificerar krav på diskmaskinernas konstruktion, drift, underhåll och på funktionskontroller – krav för att uppnå en säker livsmedelshygien.

Mål

Gruppen arbetar med att ta fram en europeisk standard. Målet med den färdiga standarden är bland annat:

  • Bättre livsmedelshygien
  • Lägre miljöpåverkan
  • Underlätta vid upphandling och inköp

Standardförslaget är fortfarande i ett tidigt skede och det är nu du ska gå med om du vill påverka innehållet och kraven i den.

Vilka berörs av arbetet?

Standardisering är öppen för alla organisationer att delta i. Ett brett deltagande leder till bra standardisering. Detta arbete bör följande organisationer:

  • Diskmaskinstillverkare
  • Disk- och torkmedelstillverkare
  • Kommunala livsmedelsinspektörer
  • Provningsinstitut
  • Restaurang- och servicehandeln
  • Branschföreningar
  • Tjänsteleverantörer

Mer information om kommitténs arbete:

Internationellt deltagande 1 internationella kommittéer
CEN/TC 429, Food hygiene - Commercial warewashing machines - Hygiene requirements and testing
Finansiering

Deltagande i standardiseringsarbete inbegriper en deltagaravgift. Läs mer här om hur arbetet finansieras och vilka avgifter som gäller för olika typer av organisationer.

Vill du delta? Läs mer

Ämnesområden

Diskmaskiner (97.040.40) Anläggningar och utrustning för livsmedelsindustrin (67.260)